Undermeny

Enklare åtgärder att göra själv

Det finns ett antal åtgärder som man kan göra själv i en krypgrund. Arbetet är inte alls svårt men det tar några timmar och det är viktigt att ha knäskydd så att man inte blir helt förstörd på knäna.

Givetvis kan även vi och våra återförsäljare göra dessa arbeten om så önskas. I många fall är det helt enkelt en helt naturlig del av vår installation.

Efter ett antal hundra grunder har vi såklart stor vana och fixar det mesta både snabbt och lätt.

Plast på marken

Att det finns plast på marken räknas normalt som en basåtgärd. Det är dock viktigt att veta att endast plast sällan fungerar som enda åtgärd.

Plasten skall vara åldersbeständig och den skall läggas hela vägen ut mot grundmuren.

Rulla ut plasten längs ena långsidan. Se till att plasten viker sig uppåt och  inåt i grunden. Skär av plasten från ena sidan och vik sedan upp plasten i ett stort svep.

Om marken är ojämn med vassa stenar är det lätt att man punkterar plasten direkt. Det kan räcka med att krypa på plasten en enda gång för att punktera den. Tänk på att börja längst in i grunden och arbeta sedan metodiskt utåt.

Lägg gärna en extra ”krypgång” med ett dubbellager plast från ingången och in i grunden där ni planerar att krypa för att undvika onödigt slitage.

plastfolie

Komplettera med krypgrundsmatta

En krypgrundsmatta isolerar grunden och hindrar dessutom markfukt från att nå krypgrunden.

Mattan installeras med överlapp och sedan lägger man ytterligare ett lager med skyddande plastfolie ovanpå mattan för att säkerställa att det inte läcker någon fukt genom skarvarna.

Om det redan finns plast i grunden kan man lägga mattan rakt ovanpå, men det är viktigt att lägga mattan underst. Detta eftersom den är betydligt mer robust än plast och det blir alltså inte små mikroskopiska hål på mattan som det kan bli på plasten.

Den nya plasten får dessutom ett mjukt och fint underlag att ligga på.

Gör såhär för att installera krypgrundsmattan:

Börja med att mäta grunden med tumstock. Eftersom mattan skall vikas upp på ytterväggarna mäter man lämpligast med tumstocken från den punkt där man vill att mattan skall sluta och så böjer man tumstocken nedåt mot marken så att tumstocken följer konturen som mattan skall gå på.

Krypgrund innan krypgrundsmatta

Lägg sedan in mattan till den önskade höjden och fäst mattan i grundmuren.

Lägg gärna matta upp till marknivån utanför grunden men lämna ett par skift. Detta eftersom att om fukt skulle få för sig att sugas uppåt i grundmuren är det viktigt att fukten får en chans att komma ut i krypgrunden innan den träffar syllen.

Vi rekommenderar 5 mm spikplugg med bricka för att fästa mattan men det är givetvis valfritt.

Spikplugg och bricka för kryprgund

 

 

 

 

Fäst spikluggen ganska så högt upp på mattan – det brukar räcka med tre fästpunkter per våd.

Börja med att borra med en borrhammare eller slagborr. Använd ett 5 mm borr. Placeras sedan spikpluggen med bricka i hålet och slå till med en hammare.

Krypgrundsmatta i krypgrund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om det finns glipor mellan våderna och mattan ”reser sig” kan det vara en bra idé att sätta ihop mattorna så att de ligger still. Vi rekommenderar en plastdetalj som kallas ”gran”.

Granen har hullingar som håller ihop mattan och den kan även hålla fast mattan i marken.

gran

 

 

 

 

När bitarna är monterade så ser man endast skallen på granen enligt bilden nedan.

Monterad gran mellan krypgrundsmattor

Lägg sedan plast ovanpå mattan. Det viktiga är att plasten täcker över skarvarna så att det blir en fin yta. Lägg gärna plasten från andra hållet så att skarvarna inte riskerar att hamna precis på varandra. Lägg ett ordentligt överlapp med plasten.

Krypgrundsmatta och plast

Krypgrundsmatta kan du köpa direkt via oss på Penthon. De säljs på rullar om 52 m² per rulle. Du kan även köpa plastfolie av oss som säljs på rullar om 67,5 m² per rulle.

Kontakta oss för prisförslag.

krypgrundsmatta

 

CLOSE
CLOSE