Boverket slår fast: 38 % av alla hus i Sverige är fuktskadade

Publicerad

Mögel, Krypgrund

Boverket presenterar sin nya rapport God bebyggd miljo – forslag till nytt delmål for fukt och mogel där man rapporterar att nästan 40% av alla hus i Sverige är fukt och mögelskadade. Vad som är intressant är att detta inkluderar ALLA hus i Sverige och alltså inte bara de med krypgrund, som vi ju redan vet är en riskkonstruktion.

Ett flertal rikstäckande medier rapporterar, bland annat TV4 Nyhetskanalen som skriver att man bör prioritera fuktskador i sitt hus:

Att åtgärda alla fuktskador skulle enligt Boverkets beräkningar kosta 101,3 miljarder kronor, och man hoppas nu att husägare ska prioritera sin renoveringar annorlunda  – Vi ser ju gärna att man förbättrar byggnadens status mer än ytan. Många byter ju kök och badrum ofta, kanske kastar ut ett halvgammalt kök, istället för att förbättra husets status, säger Anders Sjelvgren, enhetschef för byggregler på Boverket.

Även SVD rapporterar och skriver att:

Utifrån undersökningar av 1800 statistiskt utvalda småhus och flerbostadshus räknade Boverket ut att 718 000 småhus har en fuktskada som kan påverka inomhusmiljön.

Sist ut är Aftonbladet som skriver att:

För att förebygga fuktskador föreslår Boverket bättre tillsyn vid nyproduktion av byggnader. För befintliga byggnader föreslår Boverket bland annat att det genomförs en informationsinsats om fukt- och mögelproblem.

 

CLOSE
CLOSE