Solceller ökar snabbt i Sverige

Från att ha varit en marginell företeelse ökar mängden installerad soleffekt kraftigt. Under 2016 växte marknaden med nästan 70 % och farten ökar hela tiden.

Många av våra kunder beskriver känslan av att kunna produktion sin egen elektricitet som väldigt kittlande, men det är även en bra investering med en beräknad årlig avkastning på 7-9 % per år.

Dessutom är det miljömässigt väldigt rätt – man minskar sitt beroende av icke-förnyelsebara energislag och när väl investeringen är gjord så är din energi gratis under minst 30 år.

 

Översikt

Installation av solceller blir allt vanligare i Sverige. Vi är fortfarande långt efter våra grannar Tyskland och Danmark, men vi börjar få upp farten. Solrevolutionen är alltså på gång även i Sverige. Och det finns goda skäl till det!

Först och främst är skälet miljömässigt; vi värnar om vår miljö och att investera i solenergi är ett bra sätt att minska sin negativa klimatpåverkan.

Myten att vi i Sverige inte har särskilt många soltimmar börjar också komma på skam. Faktum är att i södra Sverige har vi lika stor årlig solinstrålning som exempelvis Paris.

Dessutom så har det visat sig att det faktiskt är en god ekonomisk investering! Medan börsen går kräftgång kan man med solceller och dagens (mycket låga) energipriser räkna med en årlig besparing (avkastning) på 7-9 % av investerat kapital – i 30 år – helt skattefritt.

Om elpriset råkar gå uppåt under de närmsta åren  så är givetvis besparingen ännu större.

[gravityform id=”7″ title=”true” description=”true”]

Solceller istället för tegelpannor

Idag kan man ersätta takpannor med solceller och därmed får man ett aktivt tak.

Systemet heter Solrif och det är från början ett schweiziskt märke, med många års erfarenheter och över 10 000 monterade tak i Schweiz och alpländerna.

Det blir snyggt, säkert och det ger ett homogent uttryck på taket.

snyggt_soltak

Det innebär givetvis att taket betalar av sig själv – och dessutom får taket en längre livslängd tack vare den unika glas-glas konstruktionen.

Den beräknade livslängden på panelerna är över 50 år och vi kan garantera en elproduktion på 90 % om 30 år. Detta är världsledande och taket kommer i de flesta fall att ge ett par hundratusen kronor netto i plånboken. Det skall ju såklart jämföras med att endast lägga nya takpannor, där man inte tjänar en krona – men om 25 år behöver man göra om arbetet en gång till…

Panelerna har även brandklass A (obrännbart), vilket gör dem helt säkra att använda på ett tak. Detta gäller till skillnad från standardpaneler som normalt har brandklass C och kan jämföras med tapet på en gipsskiva.

Panelerna ligger omlott utan ramar i över- och underkant, vilket innebär att de är självrengörande. Smuts och regnvatten rinner enkelt av. Installationen är enkel och tack vare att panelerna har färre skarvar blir taket tätare mot fukt och vatten, än om man hade använt vanliga betongtegelpannor.

Vad kostar det?

Vi ger dig alltid en offert utifrån dina unika förutsättningar, men om man jämför med att lägga om taket med endast nya tegelpannor så pratar vi i storleksordningen dubbla investeringen.

Men, om 25 år kommer du att behöva lägga om taket igen, så inom den beräknade livslängden så har ju taket kostat precis lika mycket. Och du har inte tjänat en krona på ditt tak.

Eller som Elon Musk sade när han presenterade Teslas taklösning ”It’s a no-brainer”.

 

90_3030_produktgaranti30_effektgaranti

Utanpåliggande solceller

Att montera solceller utanpå befintligt tak är det absolut vanligaste idag.

Det går snabbt, det är enkelt och det blir snyggt.

Panelerna som vi arbetar med är alltid europeiska och oftast rekommenderar vi paneler ifrån Solitek.

Detta fabrikat erbjuder egenskaper och värderingar som vi vill stå bakom. Deras nybyggda fabrik som ligger i Litauen belönades 2013 som Europas mest miljövänliga industribyggnad och den drivs med 100 % grön energi.

Tack vare att Soliteks glas-glas paneler inte har någon ram av aluminium blir miljöpåverkan minimal vid produktion eftersom aluminium är en extremt energi-intensiv råvara.

Givetvis kommer panelerna med 30 års produkt- och effektgaranti med en beräknad livslängd på 50 år.

solid pro 60.cdr

[gravityform id=”7″ title=”true” description=”true”]

CLOSE
CLOSE