Undermeny

Varför rekommenderar Penthon matta istället för plast?

Penthon rekommenderar oftast att installera en krypgrundsmatta jämfört med att endast lägga in plast i grunden. Det finns ett par goda orsaker till detta. Vi reder ut begreppen.

Ångspärr eller ångmotstånd

Man pratar ofta om att ett material fungerar som ångspärr, men vad man egentligen menar är att materialet har ett högt ånggenomgångsmotstånd (nedan ”ångmotstånd”).

Ångmotstånd mäts i antal sekunder per meter, alltså hur många sekunder det tar för fuktmolekyler i gasform att vandra igenom materialet.

En typiskt ålderbeständig plastfolie har ett ångmotståndsvärde på ungefär 3 miljoner sekunder per meter (3×10^6 s/m).

Om vi sedan jämför med en krypgrundsmatta så är ångmotståndsvärdet 2,11 miljoner sekunder per meter (2,11×10^6 s/m).

Baserat på detta kan man ju tycka att plastfolien borde vara bättre än krypgrundsmattan, men då glömmer man tjockleken på materialen. En plastfolie är 0,2 mm tjock medan en krypgrundsmattan är 50 gånger tjockare (10 mm). Eftersom ångmotståndet är baserat på miljoner sekunder per meter så kan man enkelt se att fukten tar 30 gånger längre tid att ta sig igenom krypgrundsmattan jämfört med plastfolien.

Hållbarhet

plastfolie trasig

På pappret har de båda materialen en mycket lång hållbarhet – det heter ju till och med ”åldersbeständig” plastfolie och att plastfolie som sitter som sitter som en diffspärr i en vägg utan UV-ljus klarar sig säkert bra i 25-30 år.

Krypgrundsmattan har en beräknad livslängd på 50 år vilket visserligen är längre men båda materialen är fortfarande hållbara.

Dock skiljer det sig i hur det båda materialen tål att ligga på marken.

En krypgrundsmatta är tålig och man kan krypa på den många gånger utan att den tar den minsta skada. Ofta jämförs den med ett liggunderlag.

Däremot plastfolie är tunt och går lätt sönder. Om man har makadam eller grus eller små stenar i grunden räcker det oftast med att krypa en eller ett par gånger på plasten för att den skall ha börjat få små mikroskopiska hål. Se på bilden här bredvid för att se vad som händer med en plastfolie som man krupit på.

 

Isolerande verkan

Krypgrundsmattan är från början designad i stor utsträckning för att vara isolerande. Detta har visat sig vara särskilt effektivt vid grunder med berg i dagen. När ett berg i en krypgrund täcks med endast plastfolie har vi vid ett flertal tillfällen sett stora mängder kondens på det kalla berget.

När vi istället lägger in en krypgrundsmatta så får vi i normalfallet en genomsnittlig höjning av temperaturen med 0,8 – 1 grader.

I grunder med berg i dagen har vi sett höjningar på c:a 1,5 grad.

Eftersom den relativa fuktigheten till stor del beror på temperaturen kan man enkelt konstatera att man får 4-8 %-enheter lägre relativ fuktighet bara genom temperaturhöjningen.

Om även väger in det högre ångmotståndet kan man konstatera att en krypgrundsmatta är vida överlägsen en åldersbeständig plastfolie.

CLOSE
CLOSE