Undermeny

Krypgrundsmatta

Krypgrundsmattan isolerar marken och gör grunden varmare, samtidigt som den effektivt hindrar fukten från marken att diffundera upp i krypgrunden.

Översikt

Att skydda en krypgrund (torpargrund) från fukt ifrån marken är alltid högt prioriterat. Normalt rekommenderas plastfolie som skydd men vi har funnit att plastfolie inte alltid är tillräckligt.

Därför arbetar Penthon med en krypgrundsmatta som man kan lägga som ett komplement till plastfolie.

Fungerar båda passivt och tillsammans med aktiva åtgärder

En krypgrundsmatta installeras på marken i grunden och kan liknas vid ett liggunderlag. Den består av slutna celler och hindrar effektivt fukt från att tränga upp i från marken. Därmed är den ett effektivt skydd mot så kallad markfukt, som är en mycket stor fuktkälla och en orsak till fuktskador i kryp- och torpargrunder.

Man kan välja att installera krypgrundsmatta som en passiv åtgärd. Detta kan man göra själv och man kan läsa om hur det går till på vår sida Enklare åtgärder att göra själv.

När man installerar en krypgrundsmatta själv är det viktigt att man även mäter fuktigheten och temperaturen i grunden för att se så att den har önskad effekt. Man bör minst mäta över en sommar (alltså årets fuktiga period) och helst över ett år. Penthon tillhandahåller loggers för detta ändamål och det kan man läsa om här.

Med hjälp av mätdata från grunden kan man sedan göra en utvärdering och se om man är tillräckligt nöjd med hur grunden mår. Penthon brukar använda ett mögelindex för att skapa ett tillräckligt bra beslutsunderlag.

Ibland händer det att Penthon, vid en besiktning, direkt kan avgöra att en passiv åtgärd inte kommer att räcka. I dessa fall kan man välja att installera en krypgrundsmatta som ett komplement till våra övriga produkter. Det är absolut inte obligatoriskt att komplettera med en krypgrundsmatta men ungefär 80 % av våra kunder väljer ändå till mattan.

Kontakta oss för kostnadsförslag

Penthon säljer mattan på ett flertal olika sätt – både i färdiga rullar ’a 52 kvadratmeter som skickas rakt hem till din dörr, men också i metervara som vi installerar i din krypgrund. Vi kan även bistå med tips för en lyckad installation samt installationsmaterial.

Att köpa matta direkt hem till dörren kostar 2600 kr per rulle inom 50 mil från Halmstad. Om sträckan är över 50 mil så kostar mattan 2800 kr per rulle.

På varje order till privatperson tillkommer en aviseringsavgift från DHL på 350 kr exkl. moms, och om man endast beställer en rulle tillkommer en småorderavgift på 250 kr exkl. moms

Kontakta oss för ett kostnadsförslag på vad vi tar för att installera mattan i din krypgrund.

Fem snabba om mattakrypgrundsmatta

  1. Gör  att grunden blir 0,8 – 1 grad varmare i snitt över hela året
  2. Hindrar fukten 30 gånger mer effektivt än plastfolie
  3. Har en beräknad hållbarhet på mer än 50 år
  4. Tål att krypas på till skillnad från plastfolie som lätt får små mikroskopiska hål.
  5. Ger en mjuk och skön grund att krypa runt i!

Hur en installation går till

Penthon installerar mattan

Man börjar med att mäta grunden och ta reda på längd och bredd.

Krypgrund innan krypgrundsmatta

Man skär sedan mattan i önskade längder på utsidan av grunden och rullar ihop mattbitarna till små rullar som man tejpar samman.

Mattan skall täcka hela marken och gärna en bit upp på grundmuren. Vår riktlinje är marknivån utanför grunden men vi är noga med att lämna ett par skift mot syllen för säkerhets skull.

Detta eftersom att om fukt skulle få för sig att sugas uppåt i grundmuren är det viktigt att fukten får en chans att komma ut i krypgrunden innan den träffar syllen.

Sedan slagborrar vi i grundmuren och fäster mattan med 5 mm spikplugg med bricka.

Spikplugg och bricka för kryprgund

 

När vi har fäst mattan ser det ut ungefär som på bilden nedan.

Krypgrundsmatta i krypgrundIbland är marken lite ojämn och det blir lätt att mattan ”reser sig”. Vid dessa tillfällen använder vi en plastdetalj som kallas ”gran” för att fästa samman mattorna.

Granen har hullingar som håller ihop mattan och den kan även hålla fast mattan i marken, även om detta givetvis beror på hur marken ser ut.

gran

 

 

 

När bitarna är monterade så ser man endast skallen på granen enligt bilden nedan.

Monterad gran mellan krypgrundsmattor

Sedan är det dags att lägga plastfolie. Vi lägger plastfolien korsvis mot mattan och vi är noga med ett ordentligt överlapp.

Det viktiga är att plasten täcker över skarvarna så att det blir en fin yta mot marken.

Krypgrundsmatta och plast

När mattan är på plats installerar vi en logger i taket på grunden och så mäter vi fuktigheten över en sommar.

CLOSE
CLOSE