Undermeny

Tips för en hälsosam krypgrund

Det finns enkla tips och råd för hur själv kan se över sin krypgrund.

Det är vår övertygelse att med rätt kunskap och enkla åtgärder kan man komma långt på vägen till en säker krypgrund.

Man skall alltid vara medveten om att krypgrunder anses vara riskkonstruktioner och alla hus är unika. Det skiljer väldigt mycket ur fuktsynpunkt beroende på grundvatten, dränering, antal ventiler och så vidare.

Därför måste alla hus behandlas som de unika objekt som de är. De måste noggrant undersökas med jämna mellanrum för att säkerställa att grunden fortfarande mår bra.

Om det finns några frågetecken kring våra råd eller vad man bör prioritera; kontakta oss för kostnadsfri rådgivning. Det går såklart även bra att kontakta din lokala Penthon-återförsäljare.

Mät fukten i krypgrunden

Det finns många olika sätt att mäta fukten i en krypgrund. Det enklaste och snabbaste är att köpa en fuktindikator för engångsbruk. Man kan också köpa en hygrometer som man installerar i krypgrunden. Eller också mäter man fukten över en längre tid med en logger.
Läs mer

Se över krypgrunden från utsidan

Genom att göra en översikt av grunden från utsidan kan man få mycket vägledning. Hur lutar marken mot huset? Hur högt sitter ventilerna? Finns det ventiler under trappor och altaner? Tänk på att luft närmast marken ofta har en betydligt högre ånghalt än luften på någon meter ovanför marken.

Rensa i rabatten runt grunden

Rabatter och buskar och andra växter binder mycket fukt. Jorden som växterna trivs i är optimerad för att binda vatten och ge växterna näring. Det innebär att det sker en kontinuerlig avdunstning från  rabatten. Dessutom blir luften stillastående bakom växterna.

Undvik ventiler under altaner

Luften under altanen är normalt sett stillastående och fuktig. Därför är det i princip alltid förkastligt att ha ventiler under altanen som tillåter att luft kan ventileras in i grunden.

Kicka här för en mer detaljerad beskrivning om hur man går tillväga för att se över grunden från utsidan.

Se över krypgrunden från insidan

Inuti grunden finns det ett par enkla saker att se över. Använd dina sinnen och känn efter.

Lukta

När man kommer in i en fräsch och frisk grund skall det lukta precis som det gör inuti huset. Eftersom huset normalt har ett lägre tryck än krypgrunden så kommer luft från krypgrunden att komma in i huset. Om det luktar unket eller jordkällare är det någonting som inte står rätt till.

Titta

Hur ser marken ut? Gräv en liten bit ner i marken och se om det är fuktigt längre ner. Finns det någon plastfolie? Är plasten fräsch och fin? Om marken är blöt på riktigt är det med största sannolikhet ordentligt fuktigt i luften.

Lys på blindbotten

Genom att lysa i taket och få ett släpljus kommer konturerna fram. Då kan man enklare se mikrobiell tillväxt. Leta efter missfärgningar eller vitt ”damm” som sitter på undersidan av blindbotten.

 

 

 

 

 

 

CLOSE
CLOSE