Undermeny

Krypgrundsavfuktare

penthon_avfuktare

Ett smart system som med styrd ventilation och avfuktare långsiktigt säkrar krypgrunden. Under extra fuktiga dagar stödjer avfuktaren ventilationen och kapar därmed ”fukttopparna”.

Det finns en stor skillnad på Penthons system jämfört med andra system. Effekten är endast 200 W. Det kan jämföras med 850-1700 W, som en konventionell sorptionsavfuktare förbrukar.

Tack vare den styrda ventilationen inuti krypgrunden kan drifttiden för avfuktaren reduceras. Lite förenklat kan man säga att Penthon stärker grundens naturliga försvar mot fukt genom den styrda ventilationen. När det är torrt ute ventileras grunden och när det är fuktigt ute står fläktarna stilla.

Om ventilationen inte skulle räcka till under ett par veckor om året så går krypgrundsavfuktaren igång och kapar ”fukttopparna”. Så snart det blir torrt ute startar fläktarna och ser till att avfuktaren inte behöver gå.

I pengar blir det stor skillnad.

  • Konventionellt system: ca 2000-4000 kr/år i driftskostnad
  • Penthons system: ca 200-400 kr /år i driftskostnad

Systemet består av fläktar, givare, styrbox samt avfuktare. Systemet installeras i grunden och anpassas alltid efter den aktuella krypgrundens förutsättningar och behov (fukt, storlek och geometri).

Fungerar året om

En vanlig fråga vi får är om det finns tillräckligt med torra perioder utomhus för att kunna ventilera grunden på ett effektivt sätt. Faktum är att det finns förvånansvärt många dagar att ventilera grunden – även på sommaren. En varm torr fin sommardag innehåller betydligt lägre nivåer ånghalt än en varm fuktig höstdag.

Vintertid får givetvis inte avfuktaren gå och det behövs inte heller, den naturliga ventilationen i kombination med den styrda ventilationen gör att grunden mår riktigt bra på vintern.

CLOSE
CLOSE