Undermeny

Om fukt

Penthon får ofta frågor om fukt när vi träffar våra kunder. Vi har samlat vår kunskap på denna sida och erbjuder svar på den vanligaste frågorna om fukt.

Välkomna till vår sida om fukt!

Vad är relativ fuktighet?

Relativ fuktighet är ett uttryck som man hör talas om titt som tätt – men vad är egentligen relativ fuktighet och hur påverkar den oss?
Läs mer

Vad innebär mögelindex?

Mögelindex är ett mått på hur stor risken för en mögelskada är. Det finns många olika mögelsvampar och bakterier som växer vid olika relativ fuktighet. Normalt brukar man ange 75 % som ett slags gränsvärde för mögeltillväxt, men det finns fler faktorer som påverkar.
Läs mer

Behöver systemet underhållas?

Systemet är byggt för att vara underhållsfritt – men det lönar sig alltid att ha koll på vad som händer.
Läs mer

Vad är absolut ånghalt?

Ånghalt är ett mått hur många gram vattenånga det finns i luften per kubikmeter. Detta värde beror på hur varm luften är och vad den relativa fuktigheten är.
Läs mer

Vad är styrd ventilation?

Penthons system utnyttjar en princip som kallas styrd ventilation och denna metod har man även fått ett beviljat patent för. Principen kan utnyttjas i alla ouppvärmda utrymmen, såsom krypgrunder, kallvindar, kallförråd osv.
Läs mer

Vad är fuktkvot?

Under en besiktning tar man ofta ett värde som kallas för fuktkvot. Detta värde är centralt för att kunna ta reda på hur en grund har mått under de senaste månaderna.
Läs mer

CLOSE
CLOSE